"Liightning! Striiiking"!

Hagymaszagú jó estét embertársak!

Ezennel új alrovatot indítunk útnak, melyben végigvesszük a zenetörténelem azon képviselőit, ahol a tagoknak egyenként több tökük van mint egy egész Tökjó Fotel koncertnek+nézőtér+parkoló.
Az est és az első rovat főszereplője a finn Turisas zenekar. Hogy mit hallok? Milyen sas? Kik ezek? Hallgass és élvezz! Hisz mást úgy sem tehetnél a legújabb, "Stand up and Fight!" korong hallgatása közben. 



Kevesen tudják, hogy a csatározó finnek már 1997-es megalakulásuk óta 3 demót is kiadtak, de a nagy áttörést csak az 2004-ben megjelent a Battle Metal című album hozta meg. Az viszont heredagasztót robbant! A saját magukat csak csatametál-zenekarként emlegető Turisas határidőnaplója igen hamar megtelt különféle fellépésekkel az északi metál nagyjaival. 
A folytatáshoz kétség sem fért és 3 évvel később újabb lemez rázta meg a szaunák földjét. Ellenben (ez itt most vélemény, tehát igazam van) a "The Varangian Way" kisebbet szólt az elődjénél. Talán az újdonság varázsa tűnt el, fene se érti, én kaphattam kézhez rosszkor. Ennek ellenére nem nevezném csődnek, hiszen a "To Holmgard and Beyond" és a "Fields of gold" cefet jóra sikeredett és az extrában helyett kapó "Rasputin" minden idők egyik legjobb Boney-M feldolgozása lett és mint ilyen, bármilyen bulit képes felrázni.
Két héttel ezelőtt azonban rá kellett jönnöm, hogy ez a pillanatnyi megtorpanás kellett ahhoz, hogy 2011-ben a 3. album eljuttasson a fülgazmusig. Az összes számot ki tudnám ide tenni, hogy konstans kielégülést nyújtson mindenkinek a következő napokra, de Zanphagras-szal úgy döntöttünk a "Take the Day" lesz a kiválasztott.
Mi hát a sörgőzös siker kulcsa? Igen a sör. Is. Heroikus szövegek, erős riffekkel megkínálva, persze, ezt minden valamire való heroikus metál együttes sajátja. Viszont kevés banda robbant ekkorát, számonként minimum háromszor.
Ami elsőre feltűnhet az a komolyzenei elemek erőteljes használata korhű(nek tetsző) ritmusokkal. Ám a fiúk itt nem álltak meg: a legtöbb számban szólógitár helyett egy elektromos hegedű sírja a vérbő dallomokat.
Az új korong minőségére az ügyes lopás is garancia. Nem pofátlan, nem tolakodó, de a számokban ott rejtőzik az a fajta dac, mikor a gyermek túl akarja szárnyalni az apját. Zan szavait idézve "Fairylandes, Manowaros, Rhapsodys fuukk azt se tudom milyen, de nagyon jó.". Jó mesterektől öröm tanulni és valóban a "Take the day"-ben a 2009-es Fairyland album elemeit érhetjük tetten.
Viszont a Turisas saját gyökereiktől sem feledkezett. A legelső dal második percétől a már említett "To Holmgard and Beyond" hangjai csendülnek fel, ezzel is kacsintva a hallgatóság felé: Nyugi fiúk, mi vagyunk azok és most kapaszkodjatok mert portyára indulunk egész a befagyott Boszporuszig, bazeg!

Csatakiáltással teli hétvégét!


herrchef@NagyVillamos
 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagywillamos.blog.hu/api/trackback/id/tr272829642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása